Casa Memorială „Tudor Arghezi”

Organizata in casa in care a locuit poetul, începând cu 1930, colecţia cuprinde mobilier, biblioteca, tablouri, obiecte de arta, fotografii, documente originale ale poetului Tudor Arghezi (1880-1967).

Este o casa cu gradina, cunoscuta sub numele de „Martisor”, in apropierea căreia  se află şi o tipografie proprie, unde sunt expuse volume, documente, reviste şi imagini din istoria familiei poetului.

În cartierul Berceni din Bucuresti, la doi pași de Piața Sudului, ascunsă pe o straduță laturalnica se află casa memorială Tudor Arghezi, denumită și Casa Mărțișor după numele străzii pe care se află. Casa memorială se afla în spatele unei curti extrem de spațioase, caredă impresia că te-ai afla într-o altă lume, departe de aglomerația și poluarea Capitalei, într-o oază de liniște.

În curte se afla mormantul lui Arghezi si al sotiei sale, Paraschiva. Tot în curte se află și cușca lui Zdreanță și mormantul patrupedilio ajuns subiect de poezie.

Casa e mare, cu etaj si 18 camere, impartite intre parter si un etaj, doar etajul fiind vizitabil. La etaj se afla biroul lui Arghezi. Atmosfera e pastrata cu grija, biblioteca e impresionanta. Mai exista un dormitor, o sufragerie, baia si un fel de baie de serviciu, camera copiilor, ingrozitor de simpla. Totul este de fapt simplu si de un bun gust desavarsit, taranesc, pentru ca, asa cum am aflat ca afirma deseori, sotia sa si-a dorit mult sa pastreze aceasta atmosfera in casa.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: