Fereastra către cer: Observatorul astronomic din Lascăr Catargiu

Ridicata in primul deceniu al secolului trecut, actualul sediu al Observatorului astronomic a fost construită să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul orasului Bucuresti, pe Bd. Lascăr Catargiu nr. 21. Cladirea a fost inaugurata in toamna anului 1910.

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este singurul observator astronomic din capitală deschis publicului și organizează des evenimente cu ocazia fenomenelor cerești, care atrag destui pasionați. Acum, clădirea îşi cam arată vîrsta, iar urmele lăsate pe faţa ei de colţii timpului sînt tot mai adînci.

Spre comparație cu alte monumente istorice ale Capitalei, cărora viitorul apropiat nu le prevede decât demolarea sau prăbușirea, clădirea Observatorului Astronomic stă ceva mai bine. Structura de rezistenţă a clădirii va fi reparată în baza unui proiect cu finanţare europeană, a cărui valoare totalădepăşeşte 11 milioane de lei.

Conform proiectului, vor fi realizate lucrări de consolidare/desfiinţare parţială şi lucrări de compartimentare interioară cu revenirea la compartimentarea originală în proporţie de 80%. Spaţiul interior aferent corpului B va avea destinaţia de „punct de informare turistic”.

De asemena, vitraliile vor fi restaurate, iar terasele celor două corpuri de clădire vor fi renovate pentru a putea fi circulabile. În plus, aleile vor fi refăcute, iar grădina va fi amenajată peisagistic. Atât clădirea, cât şi grădina vor fi iluminate arhitectural. Turiştii care vor vizita Observatorul Astronomic vor avea la dispoziţie şi o parcare amenajată.

După finalizarea lucrărilor, Primăria Capitalei, cea care reabilitează monumentul istoric, se aşteaptă la un aflux de 8.500 de turişti pe an.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: