Mânăstirea lui Mihai Viteazul, de sute de ani în Centrul Capitalei

Mănăstirea Mihai Vodă este una din cele mai vechi construcții din București, fiind ctitorită de Mihai Viteazul pe Dealul Spirii.

Zidită în anul1594 și așezată în centrul unei incinte înconjurate cu ziduri, sub forma unei cetăți, complexul mănăstirii a suferit mai multe transformări de-a lungul timpului, îndeplinind variate funcții, cum ar fi: reședință domnească, spital militar, școală de medicină, Arhivele Statului. Mănăstirea a fost și un important sit arheologic; în incinta complexului mănăstirii, în centrul curții, se găsea un sit arheologic geto-dacic, vechi de peste 3.000 de ani compus dintr-o vatră, numeroase vase precum și alte vestigii.

Edificiul a fost construit in stil bizantin si iese in evidenta in primul rand prin arhitectura sa exterioara deosebita.
Pictuta interioara a manastirii reda figurile ctitorilor sai: Mihai Viteazul, sotia acestuia, Doamna Stanca, Boierul Stoica, Voievodul Constantin si sotia sa, Ioana Constantin.

Fiind inchisa in timpul perioadei comuniste, constructia s-a degradat, astfel ca in anul 1994, manastireaa intrat intr-un proces de restaurare. A fost refacuta, cu aceasta ocazie, si pictura interioara a manastirii de catre pictorii Mihai si Stefania Stinghe. Face parte din categoria celor mai importante monumente istorice ale orasului Bucuresti si impresioneaza prin stilul arhitctural deosebit.
Din vechiul ansamblu au ramas inca in picioare biserica (monument istoric si de arhitectura), Palatul Arhivelor Statului si Clopotnita.

Clădirea este situată pe Strada Sapienţei, în spatele blocurilor de pe Splaiul Independenţei, la doi paşi de parcul Izvor înspre Piaţa Unirii, fiind mutată la ordinul lui Nicolae Ceauşescu, până la actualul amplasament.

Manastirea_Mihai_Voda_prezent_clopotnita

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: