Cea mai veche biserică romano-catolică din București – Biserica Bărăția

Biserica Bărăția este cea mai veche biserică romano-catolică din București. Alte bărății cunoscute sunt cele din Câmpulung Muscel, Târgoviște ș.a. Bărăția din București este situată în centrul orașului, pe Bd. I.C. Brătianu.

Inițial pe locul actualei biserici a fost clădită din secolul al XVII-lea o biserică de lemn de către călugării franciscani bulgari. În anul 1716 voievodul Ștefan Cantacuzino promisese secretarului său, Giovanni Del Chiaro, că va repara „bisericuța de lemn a catolicilor ce stă să cadă”. Ștefan Cantacuzino a fost însă nevoit să abdice în același an.

Numele bisericii vine de la termenul de „berat”, care înseamnă document, autorizație, cu referire la faptul că fondatorul ei, italianul Delcioaro, a avut nevoie de o asemenea autorizație din partea Înaltei Porți.

Reparația bisericii a fost efectuată din contribuția financiară a împăratului Leopold I și a voievodului Nicolae Mavrocordat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biserica a fost grav afectată însă de incendiul din 1847. Reconstrucția s-a făcut prin efortul financiar al casei imperiale de la Viena. Forma actuală a bisericii datează din anul 1848. În lucrarea sa referitoare la situația religioasă din România, arhiepiscopul Raymund Netzhammer notează: „Complexul Bărația datează din anul 1848, deoarece în 1847 un foc devastator a mistuit atât biserica cât și turnul”. Clopotul cel mare al bisericii datează din anul 1855 și a fost realizat pe cheltuiala împăratului Franz Josef.

În anul 1948 cea mai mare parte a complexului a fost confiscată de autoritățile comuniste.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: