Punct final în cazul Hala Matache. Cine şi unde mută clădirea

Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a decis, joi, că Hala Matache va fi mutată cu circa 40 de metri mai in spate fata de pozitia actuala. Clădirea ce a stârnit mari controverse în ultimii ani trebuie mutată pentru a face loc noului Bulevardului Uranus, paralel cu Calea Victoriei, construit de Primarie, care va face legătura între Piaţa Victoriei şi Rahova.

Interesant va fi de vazut daca chiar se va reconstrui, sau dupa demolare, terminam bulevardul si uitam de planul de reconstructie invocand ca „nu sunt bani” pentru o astfel de constructie care nu aduce laudele si voturile bucurestenilor cum ar aduce, sa spunem, un nou pasaj, parcare sau bulevard.

Hala a fost lasata sa ajunga o paragina, ca si restul zonei in care se afla, desi potentialul turistic-cultural ar fi fost imens data fiind valoarea istorica a cladirilor din perimetrul Berzei-Buzesti, egal cu ce al cladirilor din zona Lipscani. Vizavi de potentialul acesta, un grup de arhitecti voluntari a facut un proiect de infrumusetare a zonei.

Primaria a cumparat-o de la fostul proprietar inainte de inceperea lucrarilor. Oricum, dupa finalizarea bulevardului Uranus un avantaj va fi ca zona va avea un aspect mai salubru si civilizat, acelasi efect pe care l-a avut si constructia Pasajului Basarab in zona cu acelasi nume.

Scurt istoric

Hala Matache ilustrează perfect controversele iscate între Primăria Capitalei și organizațiile de protejare a clădirilor cu valoare arhitecturală și a zonelor istorice. Hala Matache Măcelarul, monument istoric construit în la sfârșitul secoului XIX, se află pe traseul propus al Bulevardului Uranus, motiv pentru care incomoda planurile municipalitatii. Initial Primaria a vrut sa o demoleze si sa o reconstruiasca, dar la protestele ONG-urilor a decis pana la urma sa modifice traseul Bulevardului. In toamna lui 2012 insa Primaria s-a sucit si a decis din nou demolarea, prilej nou de proteste.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: