Biserica Albă de pe Calea Victoriei

Vizavi de hotelul Radisson Blu de pe Calea Victoriei se află o biserică veche de mai bine de 300 de ani. Mii de persoane trec zilnic pe lângă monumentul istoric, dar nu mulți îi știu povestea.

Biserica fost ctitorită în jurul anului 1700, iar numele de „Biserica Albă” s-a statornicit prin anii 1800. Chiliile care se aflau în jurul bisericii au fost dărâmate în anul 1866.

De altfel, între 1868-1873, biserica este transformată: sunt construite cele două turle din lemn şi tablă, este adăugat un pridvor cu o travee, sunt refăcute faţadele, ferestrele mărite şi interiorul pictat de Gh. Tattarescu. După 1910 porticul este extins lateral cu câte o travee .Pictura a fost curăţată şi refăcută în 1925, 1927, 1949, iar în 1961 a fost restaurată de pictorii Avachian Arutino şi Valentin Höeflich, apoi în 1988 din nou spălată de Paul Rădulescu. După cutremurul din 1977, lăcaşul a fost consolidat şi restaurat în timpul protoiereului preot Gh. Iliescu–Izvoarele.

Tâmpla sculptată în lemn de tei, de o deosebită valoare, este o capodoperă a şcolii de sculptură brâncoveneşti.

La exterior, biserica este îmbrăcată în haină neoclasică, inspirată după ordinul doric: cu pilaştri, friză cu triglife şi discuri, cornişă cu denticuli. Acoperişul este în două ape, terminat pe faţada vestică cu fronton cu un occulus.

În vara anului trecut, muncitorii care lucrarau la consolidarea bisericii au descoperit, în timpul săpăturilor, mai multe morminte, dar şi vestigiile unei biserici vechi de peste 300 de ani.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: