Biserica Bucur

Biserica Bucur este situata pe Strada Radu-Voda 33, la o plimbare de 5 minute din Piata Unirii. Aceasta este una dintrE cele mai vechi, și poate una dintre cele mai puțin cunoscute clădiri monument-istoric ale Capitalei. ,

Aceasta este una dintre cele mai micuțe biserici din centrul Bucureștiului, cocoțată pe un deal, flancată la stânga de blocurile de pe Splaiul Unirii și la dreapta de clădirea modernă a SIF Muntenia. Biserica nu are dimensiuni impunătoare, dar este bine-proporționată, cu fațadele drepte, vopsite în alb. Intrarea se face printr-un pridvor de casă țărănească, susținut cu stâlpi de lemn. În partea superioară, biserica are o turlă simplă și o cupolă în formă de ciupercă.

Legenda spune ca a fost ridicata in lemn de Ciobanul Bucur, intemeietorul Bucurestiului, iar apoi a fost zidita în anul 1416 de catre domnitorul Mircea cel Batrân. În urma săpăturilor la fundaţie pentru restaurarea bisericii, făcute în 2007, a fost descoperită  o pisanie, o lespede de piatră care atestă faptul că domnitorul Mircea cel Bătrân a construit la 1416 prima biserică din zidărie, pe locul uneia mai vechi, din lemn, zisă a ciobanului Bucur. Pisania se află, în prezent, în mijlocul bisericii, sub mochetă.

Totusi, cercetătorii sunt de părere că biserica ar fi fost ridicată la începutul secoului XVIII. Biserica este consemnată, cel mai devreme, într-o hartă întocmită între anii 1844-1846 cu numele biserica Bucur.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: