Biserica Italiană – monument pe Bd. Nicolae Bălcescu

Biserica-Italiana-630x472

Cu siguranţă aţi trecut de nenumărate ori pe lângă biserica imensă din cărămidă de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, dar nu v-aţi întrebat care este povestea ei.

Biserica Italiană “Preasfântul Mântuitor” a fost construită între anii 1915-1916, din fonduri donate de ambasada Italiei şi de comunitatea italiană din România, de regele Victor Emmanuel al III-lea şi chiar de Sfăntul Scaun.  Se pare că în acea perioadă, numărul italienilor stabiliţi în Bucureşti era atât de mare încât aveau nevoie de o biserică proprie.

Arhitectura bisericii, în stil romanic, a fost inspirată după modelul Bisericii Santa Maria delle Grazzie din Milano (foto jos), construită în anii 1460-1490, ce adăposteşte „Cina cea de taină” a lui DaVinci.

Biserica Santa Maria Delle Grazie din Milano, după care este insipirată Biserica Italiană din Bucureşti

Biserica Santa Maria Delle Grazie din Milano, după care este insipirată Biserica Italiană din Bucureşti

Turnul lateral al bisericii de pe Bd. Nicolae Bălcescu este foarte impunător şi prezintă o înălţime de 28 de metri. Casa parohială de lângă biserică datează din 1924. Blocurile de apartamente din jurul bisericii au fost ridicate în anii ’30, modificând considerabil peisajul urban.

În timpul regimului comunist a fost închisă, funcţionând doar ocazional pentru demnitarii italieni. Biserica a fost redeschisă dupa ’89. Aici se organizeaza frecvent concerte de orga, muzica baroca sau renascentista.

Comentează

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: